voorstelling

Ziz, mijn dikste vriend

door: Farce Cancan

Rik Tierlantijn is op zoek naar zijn grote vriend Ziza, die verdwenen is. Ziza is heel belangrijk voor Rik. Hij vertelt over zijn vriendschap met Ziza: hoe ze elkaar een tijd geleden leerden kennen, waarover ze ruzie maakten, hoeveel plezier ze samen maakten,... maar ook dat ze uitgelachen werden door de andere kinderen. Rik is bang om helemaal uitgestoten te worden en voelt zich later schuldig omdat hij zijn vriend verraden heeft. Maar dan gebeurt er bijna iets verschrikkelijk. Gelukkig is er een redder. Het is een verhaal als een sprookje, over hoe een mooie vriendschap kan ontstaan en kan groeien.

Thema

Omdat de theaterstukken over pesten in verschillende scholen een averechts effect uitlokten (er werd meer gepest dan voordien) werd op aanvraag van en in overleg met de preventiedienst van Boom een nieuw concept bedacht om het thema pesten op een andere manier onder de aandacht te brengen. In plaats van een negatieve benadering werd gekozen voor een positieve aanpak, nl vriendschap. Hoe vriendschap verwerven en hoe ermee om te gaan werd het uitgangspunt. Ook werd er gekozen voor de 'guerrillatechniek', de directe confrontatie. Een act van een twintigtal minuten in de klas zonder aankondiging.Het verhaal van Ziza werd ook verder uitgewerkt tot een toneelvoorstelling van 45 minuten.

Over de voorstelling

Rik Tierlantijn is op zoek naar zijn grote vriend Ziza, die verdwenen is. Ziza is heel belangrijk voor Rik. Hij vertelt over zijn vriendschap met Ziza: hoe ze elkaar een tijd geleden leerden kennen, waarover ze ruzie maakten, hoeveel plezier ze samen maakten,... maar ook dat ze uitgelachen werden door de andere kinderen. Rik is bang om helemaal uitgestoten te worden en voelt zich later schuldig omdat hij zijn vriend verraden heeft. Maar dan gebeurt er bijna iets verschrikkelijk. Gelukkig is er een redder.

Het is een verhaal als een sprookje, over hoe een mooie vriendschap kan ontstaan en kan groeien.

Regie
Frans Ceusters
Tekst
Frans Ceusters
Choreografie
n/a
Muziek
n/a
Uitvoerende
Stefan de Waele
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: ,
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 20/45 min
  • Aangeboden in:
  • Periode: 01-08-2018 - 01-08-2020
  • Max aantal deelnemers: 100
  • Prijs (exclusief BTW): € 475
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Nee

Speelvoorwaarden

Kan in elke grote ruimte (theaterzaal, refter, grote zithoek, turnzaal, enz...) gespeeld worden.

Maximum 100 leerlingen.

Stevig podium (leeg!) of (verhoogd) speelvlak van minimum 6m. x 6m.
- Ruimte tussen speelvlak en plafond min. 2,5 m.
- Liefst verduisterbare zaal
- Belichting (zie podiumplan) (indien geen belichting aanwezig is daglicht voldoende)