voorstelling

Pinokkio

door: Het Nederlands Marionettentheater

Al generaties lang heeft ons poppentheater ervaring met voorstellingen op scholen. Nog steeds spelen wij wekelijks op scholen door heel Nederland. Het is heerlijk om te ervaren hoe enthousiast en dankbaar ook de kinderen van deze tijd nog zijn. Terwijl de jongere kinderen volledig op gaan in het verhaal blijken toch ook de ouderen van de bovenbouw te lachen om de woordspelinkjes, te genieten van de vormgeving en onder de indruk te zijn van de techniek. De voorstellingen zijn ook geschikt voor kinderen uit het SPECIAAL ONDERWIJS. Wij spreken onze voorstellingen live en kunnen zodoende het niveau vrij makkelijk aanpassen.

Thema

liegen pesten sprookje dieren ouderschap groeien leren school theater fee toveren magie goed en kwaad humor onder zee bedrog

Over de voorstelling

In het bos wordt een tak van een pijnboom betoverd door de blauwe fee, en gevonden door de arme Gepetto. Nietsvermoedend maakt Gepetto hier een pop van, maar schrikt als de pop, die hij Pinokkio noemt, echt begint te leven. Als Pinokkio hem papa noemt besluit hij hem als zijnde zijn zoon groot te brengen en ruilt zijn winterjas voor een schoolboek. Op weg naar school hoort Pinokkio de muziek van een poppentheater waar hij heen wil. Op aanraden van de vos ruilt hij zijn boek voor een theaterkaartje. Stromboli, de poppenspeler, ontdekt dat Pinokkio een pop is die echt leeft en ronselt hem voor zijn theater. Als hij niet voldoet straft hij de pop die er met zijn geld vandoor gaat. De vos heeft het in de gaten en bedriegt Pinokkio en steelt zijn begraven geldstukken terwijl hij slaapt en droomt dat zijn lieve vader Gepetto wordt opgegeten door een walvis. De fee komt Pinokkio troosten als hij dit ontdekt en zij belooft van hem een echte jongen van vlees en bloed te maken als hij het verschil kent tussen goed en kwaad. Luchinolo, een kwajongen, verleidt Pinokkio mee te gaan naar preteiland. Eenmaal aangekomen en kattekwaad uithalend, veranderen de jongens in ezels. De vos wil de ezels vangen maar Pinokkio springt als ezel in zee waar hij weer verandert in een pop en wordt opgegeten door de walvis. Daar treft hij zijn wanhopige vader die hij redt uit de buik van de vis. Als Pinokkio op het droge komt herkent zijn vader hem eerst niet meer. De fee heeft hem veranderd in een echte jongen van vlees en bloed als beloning voor zijn goede gedrag.

Regie
Mariska Brugman
Tekst
René van Tol en Mariska Brugman naar carlo Collodi
Muziek
Divers klassiek
Uitvoerende
René Van Tol en Mariska Brugman
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Poppentheater
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5,
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 50 minuten
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-09-2007 - 01-09-2025
  • Max aantal deelnemers: 200
  • Prijs (exclusief BTW): € 450
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Nee

Bijzonderheden

Ook geschikt voor het speciaal onderwijs
Wij passen onze voorstellingen aan aan de leeftijd en het niveau van de kinderen
Er is een lesbrief

Speelvoorwaarden

Al onze sprookjes zijn geschikt om op school te spelen in de gymzaal, de aula of - indien groot genoeg - het speellokaal. Ons speelvlak moet wel minimaal 5 meter breed, 2,50 meter diep en 2,65 meter hoog zijn, zonder obstakels op de plek, de kopse kant van de zaal, waar wij staan.
Wij hebben een rij tafels van ongeveer 5 meter lengte nodig om de poppen op te leggen. Wij komen ruim anderhalf uur van te voren opbouwen. Als we voor de kleuters spelen is ongeveer 150 kinderen per voorstelling het maximum, zijn ze ouder, dan mogen het er 200 zijn. Een verduisterde zaal is aan te bevelen, maar niet perse noodzakelijk.