voorstelling

Ouderavond Onder Invloed

door: Theatergroep PlayBack

Iedere jongere komt in aanraking met drank en drugs, maar onder druk van vrienden drinken pubers soms meer dan ze eigenlijk zouden willen of goed voor ze is. Ouders hebben desondanks een grote invloed op het drank- en drugsgebruik van hun kind. Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn of haar grens?

Thema

Communiceren met pubers over alcohol & drugs

Over de voorstelling

Nederlandse jongeren zijn ongeveer dertien jaar als ze starten met hun eerste drankje, terwijl drank verboden is onder de 18 jaar. Experimenteren hoort erbij als je jong bent. Hoe help je jouw kind bij het aangeven van zijn of haar grens? Hoe maak je ‘samen drinken’ of blowen minder normaal? De interactieve ouderavond Onder Invloed helpt ouders hierbij.

Sophie wil graag wat drank op haar zestiende verjaardag. Omdat er ook jongens van achttien jaar bij zijn, zegt zij. Haar moeder verbiedt dit: jongeren mogen immers pas drinken als ze achttien zijn. Maar volgens Sophie komt er dan niemand op haar feest. Zonder drank hoeft ze geen feest. De vader van Sophie vindt het wel kunnen, een kratje. Wat doe je als ouders?

Het acteursteam van Theatergroep Playback houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel.

Over PlayBack
PlayBack speelt jaarlijks 750 voorstellingen voor meer dan 45.000 jongeren, ouders en docenten. PlayBack maakt interactief en herkenbaar theater over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn, zoals seksualiteit, alcoholgebruik, geld, vriendschap en groepsdruk. PlayBack maakt gebruik van ‘terugspeeltheater’: een techniek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden met inbreng van het publiek, en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind.

Regie
Kim Zonneveld
Tekst
Kim Zonneveld
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Toneel
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: , VMBO onderbouw, VMBO bovenbouw, HAVO onderbouw, HAVO bovenbouw, VWO onderbouw, VWO bovenbouw, Gymnasium onderbouw, Gymnasium bovenbouw, Speciaal voortgezet onderwijs
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 90 minuten
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-01-2014 - 31-12-2017
  • Max aantal deelnemers: 10-350
  • Prijs (exclusief BTW): € 1245
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Nee

Bijzonderheden

In 2013 heeft Theatergroep PlayBack met haar ouderavond Onder Invloed de eerste prijs gewonnen, die uitgereikt is door ZonMw en Stichting SAB, voor het best uitgevoerde project(en) gericht op vermindering van alcoholconsumptie, dan wel onthouding van het gebruik daarvan.

Speelvoorwaarden

Speeldagen: woensdag- en donderdagavond, andere avonden in overleg;
Doelgroep: alle niveaus van het voortgezet onderwijs;
Duur: 90 minuten, inclusief interactief gesprek;
Aantal: maximaal 120 ouders per avond;
Opbouwtijd: 60 minuten voorafgaand aan de voorstelling;
Speelruimte: Stille ruimte met goede zichtlijnen - 7 X 7 meter;
Techniek: Wij nemen de benodigde apparatuur zelf mee;
Locatie: Scholen en theaters door heel Nederland.