voorstelling

Onegin

door: De Operafabriek

De Operafabriek maakt compacte en brutale operabewerkingen voor jongeren. Eenvoudig, fris en jong, met spraak, klassieke zang, dans, strijd en gebruik van de telefoon! ONEGIN is een korte Nederlandse bewerking van de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovsky. De rijke arrogante stadsjongen Onegin wijst de oprechte liefde van een provinciaals meisje af. Vervolgens zoekt hij de confrontatie met zijn beste vriend, met alle desastreuze gevolgen van dien. Tijdens deze intense voorstelling van een uur worden gefilterde WhatsApp-berichten van de hoofdpersoon en de toeschouwers op de achtergrond geprojecteerd, waardoor een spannende collectieve belevenis ontstaat, waarin de effecten van oordelen via sociale media voelbaar worden. De vier jonge zangers zingen, dansen en acteren met overgave. Drama wordt afgewisseld met humor, en het publiek wordt nauw bij het verhaal betrokken.

Thema

sociale media, (voor)oordelen, liefde, vriendschap, afwijzing, dood en spijt

Over de voorstelling

ONEGIN van de Operafabriek is een korte en spannende bewerking van de opera Jevgeni Onegin van Tsjaikovsky, vooral bedoeld voor jongeren vanaf 13 jaar. In de voorstelling van een uur deelt de hoofdpersoon zijn gedachten via zijn mobiel en kan het publiek live berichten terugsturen. Die berichten worden – geselecteerd - op de achtergrond geprojecteerd. Zo ‘maakt’ het publiek de voorstelling ‘mee’, aangezien alle meningen over de hoofdpersonen steeds zichtbaar zijn. Aan het einde van de voorstelling wordt vervolgens ook de negatieve kant van dit voortdurende oordelen via sociale media voelbaar gemaakt.

Vier jonge professionele zangers zingen, dansen en spelen tot de vonken ervan afspringen. Ze zoeken regelmatig het directe contact met hun publiek, bijvoorbeeld wanneer ze hun cakejes aanbieden en uitnodigen een verjaardagslied in het Russisch mee te zingen. Humor wordt afgewisseld met diep drama. Alles wordt door een pianist begeleid.

De rijke stadsjongen Onegin woont tijdelijk op het platteland en wijst daar de liefde af van een naïef plattelandsmeisje. Tijdens haar verjaardagsfeest flirt hij met de vriendin van zijn beste vriend, die hem vervolgens uitdaagt voor een potje Russische Roulette, met catastrofale gevolgen. Onegin gaat vijf jaar op reis, en wanneer hij in Moskou terugkeert treft hij daar in hoge kringen hetzelfde meisje dat hij eerst afgewezen had. Ze blijkt getrouwd met een rijke oom van hem. Onegin verklaart haar de liefde, maar het is te laat.

Er wordt in het Nederlands gezongen. De voorstelling duurt een uur en is gemakkelijk op uiteenlopende locaties te spelen, aangezien er alleen gebruik gemaakt wordt van rekwisieten en een beamer. Het enige dat nodig is is een piano, een speelvlak van 8 x 4 meter, duisternis en een achterwand of –doek (zie bijgevoegde technische lijst).
De performers geven graag een inleiding aan hun publiek en gaan na de voorstelling graag met hen in gesprek.
Ook stelt de Operafabriek lesmateriaal beschikbaar om de leerlingen vooraf in 1 of 2 lessen voor te bereiden voor de voorstelling, en nadien te reflecteren. Indien gewenst kan de Operafabriek ook zelf vooraf een workshop verzorgen. Hoewel de voorstelling het meest geschikt is voor de bovenbouw, kan ook de onderbouw met een dergelijke voorbereiding de voorstelling waarderen, zo is inmiddels gebleken.

Regie
Annerieke Groen
Tekst
P.I. Tsjaikovsky, K.S. Shilovsky en Annerieke Groen
Muziek
P.I. Tsjaikovsky
Uitvoerende
Mattanja Lennings,Lucie van Ree, Jop van Gennip, Nick van Kuipers, Ben van Daal
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: ,
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 1 uur
  • Aangeboden in:
  • Periode: 01-11-2018 - 31-03-2020
  • Max aantal deelnemers: max 250 per voorstelling
  • Prijs (exclusief BTW): € 700
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Ja

Bijzonderheden

Mogelijkheid tot introductie en/of nagesprek van/met de performers
Mogelijkheid tot voorbereidende workshop
Voorbereidend lesmateriaal beschikbaar

Speelvoorwaarden

speelvloer van minimaal 8 x 4 m.
piano
verduistering
beamer of mogelijkheid die op te hangen/plaatsen