voorstelling

Ken je Klassiekers II: De Bijbel

door: Theatergroep Aluin

Een swingende medley van de tien mooiste verhalen uit de Bijbel in een uur. De Bijbel is de grootste inspiratiebron van schrijvers, schilders, theatermakers en filmregisseurs. Toch weten we er weinig meer van omdat we er – na de ontkerkelijking – niet meer mee opgroeien. Zonde. Aluin brengt de spannende verhalen tot leven en benoemt ook de verwantschap met de Koran en de Joodse Tenach. De makers zien de Bijbel als een inspirerend, mooi, soms ingewikkeld, maar in elk geval belangrijk boek, net als de Ilias van Homeros en net als de werken van Shakespeare.

Thema

De Bijbel, oersterke verhalen, verleiding, keuzes maken

Over de voorstelling

Een swingende medley van de tien mooiste verhalen uit de Bijbel in een uur.

-Hè jakkes!

-Wat?


-Ik houd al niet van vis en niet van ingewanden en niet van kleine ruimtes.
Dan zit je daar,
tegen de maagwand aan
en dan komt er steeds – hop – een golf zout water over je heen,
met zeewier en kwallen en kleine visjes.


-Dat had je misschien moeten bedenken vóór je auditie deed voor de rol van Jonas in de wallevis.

Zonder spot en zonder vroomheid, maar hartstochtelijk en speels, met verwondering en nieuwsgierigheid, en vooral vol van het besef dat de Bijbel een boek is waar je wat van moet weten, loodst Aluin het publiek door het Oude Testament.

De Bijbel is de grootste inspiratiebron van schrijvers, schilders, theatermakers en filmregisseurs. Toch weten we er weinig meer van omdat we er – na de ontkerkelijking – niet meer mee opgroeien. Zonde. Aluin brengt de spannende verhalen tot leven en benoemt en passant de verwantschap met de Koran en de Joodse Tenach.

Ter voorbereiding van de voorstelling Ken je Klassiekers II (10 Bijbelverhalen), is er ook een lesbrief op dvd te bestellen.

Tevens bieden wij scholen de workshop ‘Klassiekers in de Klas’ aan:
Tijdens deze workshop gaan de leerlingen samen met een workshopleider vanuit Theatergroep Aluin actief aan de slag met verschillende Bijbelverhalen uit het Oude Testament. Verhalen die ook in de Koran en de Tenach terug te vinden zijn. De leerlingen verdiepen zich verder in de Bijbelverhalen, gaan zelf de vloer op en maken een directe vertaalslag van de verhalen naar hun eigen dagelijkse leven. Op deze manier zullen de leerlingen zich op een eigen manier tot deze Klassiekers gaan verhouden.

Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Toneel
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: , VMBO bovenbouw, HAVO onderbouw, HAVO bovenbouw, VWO onderbouw, VWO bovenbouw, Gymnasium onderbouw, Gymnasium bovenbouw
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 75 minuten
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-01-2016 - 24-12-2018
  • Max aantal deelnemers: 120
  • Prijs (exclusief BTW): € 1000
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Ja

Speelvoorwaarden

Speelvlak, publieksopstelling, kleedruimte voor de acteurs.