activiteiten & workshops

I like school and school likes me

door: Theater Artemis en Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch

Een re-enactment van de performance "I like America and America likes me" van Joseph Beuys. Een kunstenaar verblijft 3 dagen non-stop op een middelbare school.

Thema

social sculpture, performance, maatschappelijke verandering, multidisciplinair, vreemdeling, context

Over de voorstelling

In mei 1974 vloog Beuys naar New York en werd per ambulance naar de plaats van de ‘Aktion’ gebracht: een kamer in de Rene Block Gallery op East Broadway. Beuys lag op een brancard gehuld in vilt. Hij deelde deze kamer drie dagen met een wilde coyote genaamd ‘Little John’, enkel uitgerust met vilten dekens, zijn wandelstok en handschoenen. De kunstenaar herhaalde dezelfde reeks handelingen, de blik steeds gefocust op het dier, of sloeg de deken om zich heen om de figuur van een herder met zijn stok te suggereren. Aan het einde van de drie dagen omhelsde Beuys de coyote en werd mee teruggenomen naar het vliegveld.

Een kunstenaar neemt zijn intrek in een middelbare school. Op een publieke, in het oog springende plek in het gebouw slaat hij zijn kamp op. Gedurende drie dagen (en nachten) overleeft hij in deze nieuwe omgeving. Vanuit zijn artistieke eigenheid, zijn dagelijkse beslommeringen en met de performance van Beuys in het achterhoofd probeert hij een verstandhouding op te bouwen met de schoolse omgeving en de leerlingen en hen in beweging te brengen. Hoe reageren zij daarop? Ontstaat er een toenadering tussen de leerlingen en deze vreemde indringer of verkiezen ze de veilige kant van de vertrouwde omgeving?

Het gedrag van de coyote veranderde gedurende de drie dagen, van soms voorzichtig, afstandelijk, agressief naar vriendelijk.

Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Theaterdag
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: activiteiten & workshops
  • Onderwijs: , VMBO onderbouw, VMBO bovenbouw, HAVO onderbouw, HAVO bovenbouw, VWO onderbouw, VWO bovenbouw, Gymnasium onderbouw, Gymnasium bovenbouw
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 3 dagen (en nachten)
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-05-2017 - 24-12-2018
  • Max aantal deelnemers: 1500
  • Prijs (exclusief BTW): € 2500
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Ja

Bijzonderheden

Dit bijzondere project op het snijvlak van theater, beeldende kunst, performance en social design wordt uitgevoerd op 10 verschillende scholen door 10 verschillende kunstenaars. Met iedere school worden specifieke afspraken en plannen gemaakt.

Speelvoorwaarden

Met iedere school worden specifieke afspraken gemaakt. De kunstenaar overnacht in de school.