voorstelling

De sinaasappelprins

door: Het Nederlands Marionettentheater

Een heel verwende prins wordt door de reuzenbij verliefd gemaakt op de 3 sinaasappels omdat hij zo egoïstisch is. Hij moet op zoek naar de sinaasappels die heel ver weg gevangen gehouden worden door een heks. In de sinaasappels blijken betoverde meisjes te zitten. De prins mag de sinaasappels niet openen als er geen water in de buurt is. Hij doet het toch en de eerste 2 meisjes redden het niet, maar bij het derde meisje krijgt hij zo'n medelijden dat zijn tranen over het meisje rollen waardoor zij wel gered wordt.

Thema

egoïsme medelijden betovering honingfontein reuzen reizen sinaasappelmeisjes

Over de voorstelling

DE SINAASAPPELPRINS
Een heel verwend prinsje zit altijd BIJ zijn honingfontein en jaagt iedereen die een beetje honing wil bruut weg, ook nog als hij groot is. Als straf betovert een reuze-bijenkoningin de prins zodat hij verliefd wordt op de drie (gestolen) sinaasappels, ver van de prins vandaan. Hij wordt ziek als hij ze niet zoekt, dus gaat hij een zware lange reis beginnen. Onderweg merkt hij hoe naar het is als iedereen onaardig is, zoals hij was, en wordt dan langzaam maar zeker steeds aardiger. Na veel spannende avonturen vindt hij de sinaasappels in een vijver waar de gemene Claire-Obscure ze gevangen houdt. Hoewel Auerhaan ze bewaakt, weet de prins ze met hulp van Fitsli-Poetsli toch te bemachtigen.
De bijenkoningin waarschuwt de prins dat hij de sinaasappels alleen mag openen bij de waterkant, maar in de woestijn opent hij ze voor hij er erg in heeft. Er komen één voor één twee piepkleine meisjes uit die water willen, maar dat kan de prins nergens vinden. De dorstige meisjes verdwijnen dan weer voorgoed in de sinaasappels.
Als hij de derde sinaasappel opent komt er weer een beeldschoon dorstig meisje uit dat zal sterven als ze niet een druppeltje te drinken krijgt. Het hart van de prins breekt dan en zijn tranen vallen uit medelijden precies op het meisje, waardoor ze juist gered wordt. Hij wil haar meenemen en met haar trouwen, maar ze is halfnaakt en
hij moet eerst kleren voor haar halen. Anne-Sientje, het sinaasappelmeisje, wacht in een groot vogelnest en de gemene Claire-Obscure die hen gevolgd is, wil zelf met de prins trouwen en tovert daarom zichzelf om in een nóg mooier meisje, maar dat mislukt en ze wordt juist lelijk. Ook betovert ze Anne-Sientje in een rat, maar dat mislukt ook en zij wordt een duif die wegvliegt. De prins komt met mooie kleren terug, maar herkent zijn bruidje niet, die hem wijsmaakt dat zij betoverd is en weer mooi zal worden als hij haar veel kust. De prins gaat bedroeft naar huis en geeft dan iedereen van zijn honingfontein waar hij gaat zitten. Als de lelijke Claire-Obscure in de mooie kleren op het paleis komt, wil de sultan toch dat zijn zoon met haar gaat trouwen. Gelukkig poept de duif, die eigenlijk Anne- Sientje is, net op tijd op de kop van Claire-Obscure, die snel de benen neemt. De duif verandert weer terug in het sinaasappelmeisje, en zo komt toch alles goed met de verwende prins en het sinaasappelmeisje.

Regie
Mariska Brugman
Tekst
Mariska Brugman
Muziek
Divers klassiek
Uitvoerende
René van Tol en Mariska Brugman
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Poppentheater
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Speciaal basis onderwijs, Speciaal voortgezet onderwijs
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 60 minuten
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 05-10-2015 - 08-09-2025
  • Max aantal deelnemers: 200
  • Prijs (exclusief BTW): € 450
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Nee

Speelvoorwaarden

Gymzaal of aula die 2,65 hoog is en 6 meter breed.
Kinderen graag op banken of stoeltjes. Een verduisterde zaal is gewenst, niet noodzakelijk.
5 meter tafels nodig om de poppen op te leggen.