voorstelling

De keizer en de nachtegaal

door: Het Nederlands Marionettentheater

Al generaties lang heeft ons poppentheater ervaring met voorstellingen op scholen. Nog steeds spelen wij wekelijks op scholen door heel Nederland. Het is heerlijk om te ervaren hoe enthousiast en dankbaar ook de kinderen van deze tijd nog zijn. Terwijl de jongere kinderen volledig op gaan in het verhaal blijken toch ook de ouderen van de bovenbouw te lachen om de woordspelinkjes, te genieten van de vormgeving en onder de indruk te zijn van de techniek. De voorstellingen zijn ook geschikt voor kinderen uit het SPECIAAL ONDERWIJS. Wij spreken onze voorstellingen live en kunnen zodoende het niveau vrij makkelijk aanpassen.

Thema

sprookje rijkdom ziekte dood armoede bedrog hulp muziek dieren nachtegaal schoonheid liefde China Japan andere culturen keizer macht magie humor

Over de voorstelling

Een cowboy, die vlindertjes probeert te vangen, wordt geraakt door het lieflijk gezang van de nachtegaal. De cowboy vangt het vogeltje, maar een Chinees koopman weet het weer van hem af te troggelen. In het paleis wil de verwende verveelde keizer niets weten van de ellende in zijn land. Hij laat zich liever amuseren, maar een zangeres en een buikspreker slagen daar niet in. Als prinses Lotus de legende van "De keizer en de nachtegaal" voorleest en blijkt dat hij uit de handen van de dood gered zal worden, raakt hij helemaal opgewonden. Zijn grootmandarijn Jaffa maakt aan het volk bekend dat er een hoge prijs uitgeloofd zal worden aan degene die de nachtegaal kan vinden. De hebzuchtige Jaffa pakt de nachtegaal van het keukenmeisje af, die de nachtegaal uit het bos heeft gehaald, om zo de prijs zelf te incasseren. De cowboy brengt de keizer een kunstnachtegaal, maar dan vliegt de echte nachtegaal weg. Jaffa geeft het keukenmeisje de schuld die dan gevangen wordt genomen. Maar dan wordt de keizer heel erg ziek en troost zich met de kunstnachtegaal. Als deze kunstvogel sneuvelt krijgt de keizer bezoek van de dood. De echte nachtegaal komt hem dan gelukkig redden, en de dood neemt Jaffa, die hele slechte plannen had met de keizer, in zijn plaats mee.

Regie
Mariska Brugman
Tekst
René van Tol en Mariska Brugman en Thomas Brugman
Muziek
Diverse klassieke muziek
Uitvoerende
René Van Tol en Mariska Brugman
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Poppentheater
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8,
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 60 minuten
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-08-2003 - 01-09-2025
  • Max aantal deelnemers: 200
  • Prijs (exclusief BTW): € 450
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Nee

Bijzonderheden

Ook geschikt voor het speciaal onderwijs

Wij passen de stukken aan aan het niveau en de leeftijd van de kinderen

Er is ook een lesbrief beschikbaar

Speelvoorwaarden

Al onze sprookjes zijn geschikt om op school te spelen in de gymzaal, de aula of - indien groot genoeg - het speellokaal. Ons speelvlak moet wel minimaal 5 meter breed, 2,50 meter diep en 2,65 meter hoog zijn, zonder obstakels op de plek, de kopse kant van de zaal, waar wij staan.
Wij hebben een rij tafels van ongeveer 5 meter lengte nodig om de poppen op te leggen. Wij komen ruim anderhalf uur van te voren opbouwen. Als we voor de kleuters spelen is ongeveer 150 kinderen per voorstelling het maximum, zijn ze ouder, dan mogen het er 200 zijn. Een verduisterde zaal is aan te bevelen, maar niet perse noodzakelijk.