voorstelling

Dansen op de brug van Avignon -Verteltheater Bert Vos en Shtetl Band Amsterdam

door: Bert Vos en Shtetl Band Amsterdam

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos Rosa de Jong droomt tegenwoordig overdag. Vroeger, toen het nog geen oorlog was en ze nog gewoon naar school mocht, droomde ze alleen maar ’s nachts. Maar nu is er zo veel verboden dat ze helemaal nergens meer zin in heeft. Joden mogen niet fietsen, niet zwemmen, niet in de tram, niet naar de bibliotheek… Ze heeft geen zin om buiten te spelen of om viool te spelen, terwijl dat ooit haar liefste bezigheid was. Misschien kunnen ze vluchten naar Frankrijk, waar het veilig is.

Thema

Tweede wereldoorlog, jodenvervolging, geschiedenis, muziek

Over de voorstelling

In deze nieuwe muziekvertelvoorstelling vertelt violist Bert Vos samen met zijn Shtetl Band Amsterdam het verhaal Dansen op de Brug van Avignon, geschreven door Bert’s moeder, de Joodse schrijfster Ida Vos. Dit populaire en bekroonde jeugdboek belicht de Tweede Wereldoorlog op een begrijpelijke en heel persoonlijke manier. De voorstelling is gebaseerd op werkelijk gebeurde gebeurtenissen. Er wordt nadrukkelijk en indringend een link gelegd met het hier en nu. Hoe voelt het als je heel langzaam en heel subtiel wordt buitengesloten? Wanneer realiseer je je dat er iets mis is en wat kan je dan vervolgens doen? Is vluchten een optie?

De speciaal voor deze voorstelling gecomponeerde klezmermuziek versterkt de spannende verhaallijn met verassende stukken en met soundbites.
Bert Vos – verteller, zang, viool, mandoline
Iefke Wang – viool, slagwerk
Erica Roozendaal – accordeon, dromer
Regie Natascha van Weezel en Frank Groothof

Regie
Natascha van Weezel
Tekst
Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ida Vos
Muziek
Klezmer muziek Shtetl Band Amsterdam
Uitvoerende
Shtetl Band Amsterdam
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Muziektheater, Toneel
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: Groep 7, Groep 8, VMBO onderbouw, VMBO bovenbouw, HAVO onderbouw, HAVO bovenbouw, VWO onderbouw, VWO bovenbouw, Gymnasium onderbouw, Gymnasium bovenbouw
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 50 min.
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 19-06-2017 - 01-09-2020
  • Max aantal deelnemers: 100
  • Prijs (exclusief BTW): € 750
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Ja

Bijzonderheden

Shtetl Band Amsterdam
is een prominent vertolker van de village-klezmerstijl: authentieke Joodse muziek zoals het vroeger in de Joodse dorpjes in Oost-Europa geklonken heeft. In haar 10-jarig bestaan maakte de band 3 CD’s en verzorgde de groep vele optredens in binnen- en buitenland.

Speelvoorwaarden

inclusief lesmateriaal en CD
excl €100,= reiskn en 6% BTW
schoolvoorst. max 80-100 lln