voorstelling

Aan de slag in de klas: Pest je of word je gepest? Dat is de vraag!

door: Theaterbureau De Rode Loper

Je pakt je boeken en kijkt verveeld uit het raam. Weer een saaie les op school? De docent begint. Net zo ‘saai’ als de vorige keer? Maar dan… komen twee nieuwe leerlingen je klas binnen. Ze presenteren zichzelf op een unieke wijze en proberen zichzelf van hun beste kant te laten zien. Ze halen hierbij het onderste uit de kan en gaan over lijken. Ze doen alles om er bij te willen horen. Alles?!? Pest je of word je gepest? Dat is de vraag!

Thema

Pesten
Groepsdruk
Identiteit

Over de voorstelling

Dit project is een unieke manier om theater in de klas te brengen. De veiligheid en kleinschaligheid van dit theaterproject maken dat er voor de leerlingen meer ruimte is voor verbinding en verdieping. Daarnaast hoeven scholen voor dit theaterproject zich organisatorisch niet tot nauwelijks aan te passen.
Tevens is bij dit project een lesbrief ontwikkelt waardoor de docent met de desbetreffende groep het project kan voorbereiden en nabespreken.
Dit theaterproject duurt in korte versie 50 minuten bestaande uit een voorstelling+workshop. In de lange versie van 100 minuten bestaat dit theaterproject uit een voorstelling een workshop en een nagesprek. De acteurs gaan met de leerlingen dieper op de inhoud in en er zullen concrete klas afspraken gemaakt worden met elkaar t.a.v. pesten.
Doelgroep: Groep 5 tot en met 8 Primair Onderwijs. Klas 1 en 2 Voortgezet Onderwijs.
Theaterproduct: Theaterproject (voorstelling+workshop).
Doelstelling: Leerlingen krijgen inzicht in het eigen gedrag en hun rol in pestsituaties (pester/gepeste/meelopers/omstanders etc). Actief en receptief kennis maken met theater.
Duur: De korte versie van 45/50 minuten De lange versie van 90/100 minuten.
Benodigdheden: Klaslokaal met normale opstelling van stoelen en tafels en toegang tot stroompunt, standaard stopcontact is voldoende.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per project.
Bijzonderheden Bij dit project hoort een vrijblijvende lesbrief met suggesties voor verwerkingslessen tav de thema’s: pesten en theater.

De voorstelling was geweldig en heel herkenbaar. We hebben vandaag nog veel nagepraat.
Docent Carolus Borromeus College Helmond(vmbo-t, havo en vwo)

De leerlingen van beide groepen en ikzelf vonden het echt fantastisch! Erg herkenbaar en het maakte flink wat gevoelens los bij iedereen.
Leerkracht groep 8 De Witte School Arnhem

Regie
Anne ten Barge en Casper Schimmel
Tekst
Theaterbureau De Rode Loper
Muziek
Theaterbureau De Rode Loper
Uitvoerende
Fiona Elferink, Kim Biemans, Anne ten Barge en Casper Schimmel
Voorstelling op school
Ja
Discipline / genre
Cabaret, Muziektheater, Toneel
Boek hier

Kenmerken

  • Soort project: voorstelling
  • Onderwijs: Groep 8, VMBO onderbouw, HAVO onderbouw, VWO onderbouw, Gymnasium onderbouw, Speciaal voortgezet onderwijs
  • Voorstelling op school: Ja
  • Tijdsduur: 1 lesuur
  • Aangeboden in: Heel Nederland
  • Periode: 01-06-2017 - 01-07-2019
  • Max aantal deelnemers: 30
  • Prijs (exclusief BTW): € 375
  • Cultuurkaartbetaling mogelijk: Ja

Bijzonderheden

Theaterproject in de klas.
Dit project is een unieke manier om theater in de klas te brengen. De veiligheid en kleinschaligheid van dit theaterproject maken dat er voor de leerlingen meer ruimte is voor verbinding en verdieping. Daarnaast hoeven scholen voor dit theaterproject zich organisatorisch niet tot nauwelijks aan te passen.

Speelvoorwaarden

Mentor/docent aanwezig bij project